twitter
rss
RINDU DI MANA TETAMUNYA?
Cerita tentang rindu memang payah nak describe dan rindu adalah subjektif seperti cantik dan sedap. Jadinya saya berpandangan perasaan rindu tu tersangatlah uniknya.

Beberapa hari lalu iaitu 19.12.2015 ialah hari lahir Muhammad yang ke 6 tahun...Hepi besday sayang semoga Allah pelihara seperti hamba-hambanya yang solleh. Amin.Maknanya masuk tarikh 19.12.2015 genap 4 bulan abah pergi menemui penciptaNya yang abadi.

Bila abah takda banyak yang perlu di setup semula.Perasaan jangan cakap...bila rindu datang walaupun orangnya tiada pedihnya hati tak terhitung.

Dua tiga minggu sebelum abah tiada...sebab selalu ingat perbualan antara saya dan Oteh...Oteh kata selalunya kita meninggal sama dengan tarikh lahir islam kita. Sejak abah sakitdan tiga ke dua minggu sebelum saya lihat tarikh lahir abah mengikut tahun islam ialah 4 Zulkaedah.Takut dan gusarnya saya cuma tak mampu tak terluah kerana semuanya kan ketentuan Allah.

Dalam tempoh seminggu sebelum Hari Raya Aidilfitri abah dimasukkan ke hospital kerana kesihatan yang kurang baik.Sehari sebelum Hari Raya kami pakat supaya abah dapat beraya di rumah. Keadaan abah ketika Hari Raya sangat lemah...2 ke 3 hari selepas itu barulah nampak segar keadaan abah...Allah ...rindunya kat abah.Tak sangka...inilah raya terakhir utk abah dan kami sekeluarga. Sehingga ke catatan ini ...tak tertahan sedih...nampaknya saya perlukan masa untuk menenangkan hati dan menghimpukan doa yang lebih banyak untuk abah.

Masuk hari ini.31.1.2016..hampir 5 bulan berlalu dan memang payah sebenarnya untuk bertabah hati. Esok, sepatutnya saya perlu pergi mendatarkan diri untuk phD saya…tapi kenapa ntah hati masih tak gembira dan tidak sihat hampir seminggu. Apa kesimpulan dapat saya buat ialah:
  •          i.            Allah belum izinkan saya untuk terus berjihad ilmu.Pasti ada sebab yang saya tak tahu
  •        ii.             Keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan walau pun boleh je ..jika nak redah
  •      iii.         . Keadaan ekonomi Negara yang tidak stabil menjadikan saya turut tak stabil sekali, Sampai hati PM Najib wat cengini kat saya….
  •      iv.          Ada beberapa perkara masih perlukan perhatian saya lain…


RRi      Rindu untuk abah tetap utuh malah saya yakin semua yang pernah melalui pasti tahu rasanya. Bila teringat , betapa hebatnya abah yang saya tak boleh nak jadi…tak banyak cakap dan tidak suka bercakap tentang orang. Saya?..

Hebatnya abah menjalin hubungan sesame manusia…dan segalanya menurut rancangan dan rezeki abah. Allah takdirkan abah dan mak mengerjakan haji berkali-kali dalam sejarah hidup mereka.Saya pulak hingga ke umur ini belum sekalu mengerjakan haji dan dengan rezeki abah saya mampu tumpang sekaki. Majlis kahwin yang meriah yang didatangi tetamu istimewa ketika itu TMJ Johor yang kini menjadi Sultan Johor dan sekali gus menjadi rapat dengan Dato’ Noh Gadut.

Dalam tempoh perkahwinan saya yakin abah bangga sebab saya bukan orang yang suka meminta dengan usia yang masih muda saya berusaha untuk ada beberapa buah rumah dan membeli tanah untuk membina rumah. Tidak ada apa pun nak dibanggakan tapi kami dididik  untuk tidak meminta2 pada keluarga dan berusaha sendiri dan kami semua berjaya melakukannya.

Kini hampir 6 bulan abah pergi dahulu menemui penciptaNya..saya pasti akan menyusul nanti bila masanya tiba....dalam tempoh ini...rasa rindu tak mungkin hilang....setiap perlakuan abah pasti saya ingati walaupun ketika sihatnya tidak pula saya fikirkan...teringat cara duduk abah yang memerhati dan tidak banyak bercakap..itu lebihnya abah....seingat saya abah tidak gemar sama sekali bercerita tentang orang ...jika ada yang berlaku pastinya beliau akan bercerita sedikit pada emak dan selebihnya didiamkan...yang paling saya ingati kata2 abah....biarlah orang buat kita, jangan kita buat orang.....

Kuatnya semangat abah...tapi saya tidak...hingga usia lanjut pun masih berusaha menambah rezeki...tidak dinafikan rezeki abah tidak putus dan tidak pula beliau lokek dengan rezekinya.

Hari ini 18.2 ...besday abah  ..hepi besday abah...semoga abah tenang di sana dan ditempatkan bersama-sama hambaNya yang soleh.0 comments:

Post a Comment